Vilistlane Tõnis Saar ja tema lugu

 

See särav noormees pildil on Tõnis Saar, kes lõpetas Kehtna KHK koka eriala 2013.aastal ning omab täna restorani Tõnis Saar Gastronomy. Kuidas mehel läheb ja mida ta koolist mäletab – seda saame kohe teada!

Kehtnasse sattus Tõnis endi sõnul kogemata. Kokatööd võrdles ta tooaeg rulasõiduga – täis ekstreemsust, hulle ja hulljulgeid otsuseid ning inimesi. Kuna pärast põhikooli temast profesionaalset rulasõitjat ei saanud, otsustas ta köögis edasi „rulatada“. Enim meenutab ta oma õpetajaid ja nende suhtumist personaalselt persoonidesse. „Kehtna kool on hingega kool, kus õpetatakse päriselt süüa tegema,“ ütles ta. Selle all peab ta silmas, et süüa ei valmista mitte masinad, vaid inimesed, kes lisavad igale hoolikalt valitud toorainele tükikese iseennast.

Enim köidab Tõnist ameti juures kirg ja armastus toidu ja restoraniäri vastu. „Tunne, kui sa suudad oma külalised esimese ampsu või joogiga enda peopesa peale asetada ning neid seal hoida“.

Mis on karjääri olulisemad õppetunnid Tõnisele? Vastus sellele on usaldus iseenda ja oma meeskonna vastu. Samuti ausus, seda ka kõige kehvemas päevas ja otsustes. Oluline on ka info kuulamine ja analüüsimine. „Pidev hääl, mis on sinuga alati kaasas, see pidev kriitika, mis paneb sind pingutama paremuse ja perfektsionismi poole“.

Tundes, et jagatud tarkus on alati suurem väärtus, on Tõnis tagasi koolis. Sedapuhku õpetaja rollis. Tänastele alustavatele õppijatele ütleb mees, et suurim julgus on eksida ja vigu teha ning nendest õppida ja edasi liikuda. Kuidas ennustab ta ametiala tulevikku? Tõnis arvab, et uue põlvkonna kokad loovad aina uusi restorane ka väljaspool suuremaid linnu ning Eesti riigis areneb päriselt tasemel teeninduskultuur.

Foto: Lauri Laan