Vilistlane Merkko Haljasmets

See pühendunud ilmega noormees on meie toitlustusvaldkonna vilistlane Merkko Haljasmets. Kokandus jõudis temani läbi elu enese. Nimelt avastas ta ühel hetkel, et kui soolasele toidule midagi magusat lisada, tuleb sellest hoopis midagi uut. „Näiteks suvisel ajal oli lihale juurde pandud maasikad, mis nooremana tundus üpris veider, kuid kui proovisin, siis hakkas meeldima.“ Teine suurem avastus ja huvi kerkis noormehel, kui ta katsetas mitut eri moodi saab muna teha. Sealt algas heas mõttes toiduga mängimine.

Kehtna KHK-st on Merkkol enim meelde jäänud meie kooli ragisevad põrandad. Teisena aga uus restoraniosa, kus on keskel suur saar, mille ümber oli toona tema arvates pikk maa käia. Kolmandana meenutab ta välispraktikat Prantsusmaal.

Karjääriredelil tõus on noormehe sõnul alanud täpselt sealtmaalt, kui ta meie kooli paberid tõi. „Sealt edasi avanes võimalus minna praktikale,“ põhjendab ta. Esimene terve aasta möödus tal Ööbiku gastronoomiatalus, kus avanes suurem pilt, mis see kokandus tegelikult on. Omamoodi praktika andis ka eksam, kus tuli koostada 3-käiguline menüü koos joogi ja muu vajalikuga. Õpingute teisel aastal valis ta pool prkatika kohast NOA restoranis ja teise poole Prantsusmaal Evreux linnas. Pärast ühte vaheaega kaitseväes naasis ta tööle Ööbiku Gastronoomiatallu, kus täna on ta Sous Chef. “Üldises mõistes kulgeb minu karjäär ülesmäge,” on noormees positiivne.

Enim köidab Merkkot ameti juures service. „Mulle väga meeldib serveerida ja see tramm, mis sinna kaasneb. Suur pluss on see, et saan külalistega suhelda ja näha emotsiooni oma tehtud tööst.” Ka väljakutseid on erialal, tõdeb Merkko. Raske oli harjuda, et väga palju on vaja väikese aja jooksul teha ja päev on vaid 12h, vahel ka rohkem. „Kõige suuremad väljakutsed on siis, kui on vastutus,“ tõdeb noormees öeldes, et vahel algab võidujooks ajaga.

Mida soovitab noormees alsutavale õppijale? Kindlasti käia väga heades kohtades praktikal ja osa saada ka välispraktikast. “Mida rohkem on võimalus ennast proovile panna, seda parem kokk teist tuleb!” Samuti innustab ta kirja panema uusi teadmisi ning teha kodutöid, sest see on kokanduse alus.

Kokandusmaailm on Merkko arvates läinud üha populaarsemaks ning see kultuur kasvab. „Ma olen üpris kindel, et kunagi on kokad rohkem hinnas mistõttu tasub pingutada. Ma näen end tulevikus osanik-peakokana.“