Vilistlane Kati Suun

Intervjuu meie toitlustusvaldkonna vilistlase Kati Suuniga.

Sinu moto?

Ma olen alati toetanud ametikoole ja ideed sellest, et iga inimene võiks enne ülikooli ametikoolis ühe päris ameti selgeks õppida. Olgu selleks siis ehitus, tehnika või kokandus. Vaatan imetlusega inimesi, kes järjepidevusega õpivad meistriks omal alal.

Mina alustasin peale põhikooli lõpetamist Kehtnas toitlustuses kokanduse õpingutega ja olen täna 16 aastat hiljem jõudnud punkti, kus saan alles öelda, et olen toitlustuses meister. Olen läbi käinud enda valdkonna kõik erinevad etapid – nõudepesijast omanikuni –  ja tunnen tervikut. Minu motoks elus – olgu selleks minu äri, eraelu või vaimne vaade – ongi terviku tundmine.

Mis on Sulle Kehtna koolist kõige enam meelde jäänud?

Ma olen käinud Kehtna koolis kaks korda ja mõlemad korrad olid täiesti erinevad. Kui peale põhikooli sinna saabusin, siis olin ikka paras lohe ja mõjusin nii mõnelegi õpetajale kindlasti koormavalt oma sigadustega. Tol korral oli mul aega õppida aga ma ei õppinud.

Teisel korral enam nii lihtne ei olnud. Olin juba kahe koolilapse ema, müünud maha kaks äri, kirjutasin raamatut, lahutasin, kolisin parasjagu maalt linna, pidasin kohvikut ja pagarikoda ning juhtisin Tallinna Loomaaias enda ettevõtte kirjutatud ja konkursi võitnud riigihanke projekti. Aga kuna arenesin edasi ka toitlustusvaldkonnas tegutsevate juhtide ja meeskondade koolitajana, siis tundsin tugevat vajadust oma eriala ka paberil ära lõpetada. See teekond oli keeruline, sest vastupidiselt esimesele korrale polnud mul absoluutselt aega – aga õppisin.

Ühine nimetaja aga oli mõlemal korral kindlasti minu õpetajate pühendumus oma tööle. Eriti on meelde jäänud Anne Kersna ja Liis Läll. Nemad on omal alal meistrid, lisaks sellele ka uskumatult ägedad ja kannatlikud inimesed. Usun, et kui noor tahab päriselt toitlustusalal meistriks saada – siis on ainuõige koht selleks Kehtna Kutsehariduskeskus. See on kindlasti kõige uuendusmeelsem kulinaariakool Eestis.

 

Kuidas on kulgenud Sinu karjäär?

Üsna tormiliselt! Juba 16-selt olin reisilaeval Vana-Tallinn kuumas köögis praktikant ja järgmisel suvel pidasin seal juba iseseisvalt grillbaari – kuhu tegin ise menüü ja ka hinnastamise. Olin abikokk, kokk, grillmeister ja kassapidaja. Sealt edasi läksin välismaale, kus töötasin teenindussektoris. Eestisse tagasi saabudes töötasin Radisson BLU Hotellis ja sealt liikusin noore juhina juba edasi Kõue Mõisa avama.

Olen tänaseks pidanud 5 aastat privaatset koolitusmaja, kus sain EAS ja Organic Estonia kvaliteedimärgise EHE oma toodetele ja teenustele. Olen avanud mitmeid toitlustusettevõtteid, sealhulgas ka Kõue Mõisa. Lisaks pidasin ökopood-pagarikoda ja kohvikut Rohujuur. Vähemtähtsam ei ole fakt, et olen õppinud palju ka heategevusest. Olnud ka suuremate heategevusprojektide eestvedaja – kus olen taastanud nii mõisakooli kui ka aidanud erinevate rahastusvõimaluste leidmisel Lõuna-Eesti allpool vaesuspiiri elavaid perekondi. Tänaseks olen lisaks kokandusele ja toitlustuskorraldusele õppinud ka psühholoogiat, turundust, müüki ja väikeettevõtte juhtimist.

Hetkel nõustan ning koolitan juhte nii Äripäeva Akadeemias kui ka enda nimibrändi www.katisuun.ee alt. Lisaks tegelen ka persoonibrändide ehitamise ja turundusstrateegiate loomisega. Minu klientideks on aegade jooksul olnud ettevõtted nagu Orkla AS, Apollo Grupp, Scoro Sofware, Ruhe Restoran, Metropol Hotellid, Wasa Resort SPA, IBIS Hotell, Confido, Topauto ja paljud teised.

 

Selle suuremat sorti töötamise juures olen end ka korralikult läbi kõrvetanud – sellest olen andnud välja ka läbipõlemist ennetava käsiraamatu, mis on tänaseks küll paberil läbi müüdud aga sain just valmis ka oma e-raamatu ( https://fienta.com/et/ma-ei-ole-hullult-lahe-e-raamat ). Soovitan selle läbi lugeda neil, kes arvavad, et elu jookseb eest ära ja kõike tuleb korraga teha!

Milliseid nõuandeid soovid anda tänastele alustavatele õppijatele?

Sul on täna aega õppida! Naudi seda. Ainult nii saab meistriks. Lõpeta see kool suurepäraste tulemustega ja sa saad kohe ellu astuda ja endale karjääri ehitama hakkama. Ära võta minust õppust, et kõige kiiremal ajal pead kooli tagasi minema.

Teine soovitus aga on see, et maailm muutub tohutu kiirusega ja kuigi keegi meist ei tea kuhu ta välja jõuab aga minu kindel veendumus on see, et päris väärtused ja kvaliteet tõuseb au sisse. Igasugused influencerid, sotsiaalmeedistaarid on moest väljas – vähemalt tööturul ei ole neile kohta. Moodi tulevad hoopis meistrid – ehk inimesed, kes oskavad luua midagi oma käte ja mõistuse koostöös. Häid spetsialiste on alati puudu – seega soovitan kannatlikult selgeks õppida enda eriala. See on parim asi, mida täna oma tuleviku jaoks ära teha.

Millised väljakutsed on Sinu arvates külalislahkuse sektoris tulevikus kõige olulisemad, millele selles valdkonnas töötajad peavad kõige enam tähelepanu pöörama?

Kui oleksime selle intervjuu teinud paar kuud tagasi, siis oleksin toonud välja tööjõu- ja motivatsioonipuuduse antud sektoris – sest just sellega olen oma koolitustel ja mentorprogrammides peaasjalikult tegelenud – kuid nüüd on see mure „tänu“ koroonakriisile lahendatud. Suur osa toitlustus- ja turismiettevõtted sulgevad täna oma uksi ja keegi ei tea, mis maailm kaasa toob. Kindel on see, et selle valdkonna taastumine normaalsel kujul võtab paar aastat.

Üks asi on aga selge – maailm avatakse uuesti ja võidavad need ettevõtted, kes hakkavad looma toitlustuses kiire läbimõtlemata ajutise kasumi asemel kvaliteetset ja püsivat väärtust – mis omakorda nõuab väga suures osas oma ala spetsialiste ja nemad tulevad ametikoolidest, meistrite käe alt.

Seega – ma väga loodan, et enam ei avata igavusest või kergekäeliselt aina uusi toitlustuskohtikohti ja ei palgata tööjõunappuse pärast enam tänavalt kokka kööki ja mossitavat teenindajat saali – vaid hakatakse väärtustama oma ala spetsialiste ja hakatakse viimaks asju tegema nii, nagu peab. Kvaliteetselt! See lootus omakorda näitab kui vajalik on täna päriselt õppida ja saada omal alal parimaks – sest uute püsivate väärtustega külalislahkuse maailm ootab meistreid!

 

Kati Suun Kehtna KHK köögis pärast põhikooli lõpetamist.

Kati Suun nüüd.

Kati Suun