Kehtna KHK-st Taani kööki – vilistlane Eerika Plamus

Saage tuttavaks – see on toitlustusvaldkonna vilistlane Eerika Plamus, kes on meie koolist saadud teadmistepagasiga rännanud laia maailma. Karjääri alustas ta Pädaste mõisas, kuid tänaseks on ta töötanud juba neli aastat kokana Taanis, peatudes vahepeal ka Londonis. Taani tiimiga on ta koos avanud edukalt kaks uut restorani Kopenhaagenis ning naine tõdeb, et Taanist teda ära kolima ei pane miski.

Eesti ja Taani töökultuuri peab Eerika sarnasteks, kuid suur erinevus on kokakoolide ettevalmistuse osas. „Eestis on õpilased koolis kuus kuud ja välipraktikal kolm kuud kuud, nii umbes öeldes. Taanis on aga see täiesti vastupidi tänu millel on Taani õpilased oskustelt palju rohkem teadlikumad,“ ütles Eerika. Olgu mainitud, et Eerika õppis Kehtnas koka õppekaval 3,5 aastat ja ajal, mil õpinguid oli suuremas mahus ning praktilist õpet vähem. Alates 2011 on aga meie koolis käivitunud kutsekeskhariduse baasil väljundipõhine koka õppekava, mille kestvus on kolm aastat – vähendatud on üldainete mahtu, suurendatud aga praktilise õppe osatähtsust.

Kokaameti juures köidab naist enim adrenaliin, mis tööga kaasas käib. Samuti vastutus ja oskus oma aega päeva jooksul planeerida selliselt, et ettevalmistustööd õigeks ajaks valmis saaksid. Oma osa adrenaliinist annab kindlasti ka teenindus. „Väga oluline on ka tiim, kellega koos töötad. Suurema osa ajast saab tiimist sinu perekond, sest neid sa näed rohkem kui oma perekonda.“

Kehtna Kutsehariduskeskusest on Eerikale enim meelde jäänud humoorikad tunnid meie õpetajate Liisi ja Annega, samuti suurköögi tunnid. Mida soovitaks Eerika täna alustavale õppijale? Sellele vastab ta inglise keeles: „Work hard and stay humble.“ Tulevik kokandusmaailmas on noore naise arvates ere: „Imeline on vaadata, kuidas toidukultuur areneb.“

 

Eerika Plamus